Pena....itulah sahabat setiaku untuk berkongsi kisah...

Friday 25 July 2014

Resepi Raya:Kuih Siput




Lagi 2 hari nak raya...jom2 aku share resepi kuih yg simple lagi.Hari ni nak share resepi kuih siput..kuih ni mmg sedap mkn time2 tgh borak2 sambil tgk tv.Cara nak buat pn senang sbb tak perlu bakar..cuma kena uli jd siput ni yg memerlukan kesabaran.Jom tgk resepinya..


Bahan-bahan:

Tepung gandum

Biji ketumbar

Biji jintan manis

Biji jintan putih

*Ketumbar,jintan manis dan jintan putih digoreng tanpa minyak dan ditumbuk

2 sudu besar marjerin/butter(bergantung pada kuantiti tepung)

2 sudu besar minyak sapi(guna marjerin saja pun boleh)

1 sudu teh serbuk kunyit/serbuk kari(memberi warna pada kuih siput)

1/2 sudu teh garam

Daun kari

Minyak masak


Cara-cara membuatnya:

1.Goreng ketumbar,jintan manis,dan jintan putih kemudian ditumbuk menggunakan lesung.

2.Marjerin/butter dicairkan.Boleh tambah sedikit minyak sapi jika suka.

3.Masukkan bahan 1,2,garam dan serbuk kunyit/kari tadi ke dalam tepung(ikut suka tepung byk mana).Uli sebati menggunakan tangan hingga menjadi doh.Marjerin dimasukkan sedikit demi sedikit hingga menjadi doh.

4.Apabila sudah menjadi doh,bentukkan doh menjadi siput menggunakan acuan khas siput.Setelah siap,bolehlah digoreng bersama daun kari supaya kuih menjadi lebih wangi.

Selamat mencuba..


0 comments:

Post a Comment

© aku.gadis.pena, AllRightsReserved.

Designed by ScreenWritersArena