Pena....itulah sahabat setiaku untuk berkongsi kisah...

Tuesday 1 July 2014

Resepi Ramadan:Kuih Talam Gula Hangus Pulut Perang

Gara-gara tak sabar nak ambil gambar,so gambar tak cantik sgt..

Bahan-bahan;

240 gram tepung beras

120 gram tepung gandum

Air kapur (dibancuh dgn air dan sedikit garam)

Gula pasir

Sedikit air

Beras pulut

Beras perang

Santan (Ikut berapa banyak sukatan beras)

Cara-cara membuat:

1. Masak beras pulut dan beras perang dgn santan (campur sekali).

2. Masak gula bercampur air di dalam kuali sehingga menjadi keperangan.

3. Campur tepung beras,tepung gandum,gula pasir, dan air kapur. Masukkan gula yg dah dihanguskan tadi dan gaul rata adunan.

4. Setelah beras tadi masak, masukkan ke dalam loyang dan mampatkan. Kukus sebentar nasi pulut+nasi perang tadi selama 5 minit.Kemudian, garis-gariskan permukaan nasi pulut menggunakan garfu supaya lapisan adunan melekat pada nasi pulut.Akhir sekali,masukkan adunan tadi di atas nasi pulut dan kukus sehingga masak.

Selamat mencuba..

0 comments:

Post a Comment

© aku.gadis.pena, AllRightsReserved.

Designed by ScreenWritersArena