Selamat pagi....heheehe...entri resepi datang lagi.Beberapa hari ni takda chance nak update blog..rindu tau tak?Hari ni nak share resepi ayam madu yg dicipta sendiri dan semestinya ringkas dan sedap.Takda cilok dr blog or buku resepi ok....just guna bahan yg ada time sediakan lauk ni.Kalau rasa-rasa nak tahu resepinya mudah or tak..jemputlah tgk resepi kat bawah ni....
Bahan A:
Isi ayam
Lada sulah
Garam
Tepung jagung
Cara-cara menggoreng ayam:
1.Bubuh garam dan lada sulah pada isi ayam.Kemudian salutkan dgn tepung jagung.
2.Goreng ayam hingga wrna keemasan.
Bahan B:
2 ulas bawang merah(ditumbuk)
3 ulas bawang putih(ditumbuk)
1 inci halia(dimayang halus)
Sos tiram
Sos cili thai
Madu
Garam dan gula secukup rasa
Cara-cara memasak:
1.Tumis bawang merah,bawang putih dan halia hingga naik bau.Kemudian masukkan sos tiram dan sedikit air.Kacau hingga sebati.
2.Seterusnya masukkan sos cili thai(ni pilihan...masuk sos cili biasa pn boleh).Kacau lagi.Selepas itu masukkan madu.Kacau hingga sos mendidih dan meruap hingga sedikit memekat(boleh guna bancuhan tepung jagung bersama air jika ingin cepat pekat).
3.Setelah kuah memekat,masukkan ayam dan gaul rata.Perasakan dgn garam dan gula secukup rasa.Boleh hidang.
SELAMAT MENCUBA... |
0 comments:
Post a Comment