Masih dalam mood raya kan?Nak plan buat open house tp nak sediakan masakan yg mudah tp sedap?Aku ada resepinya.This is my mum's recipe.Rendang ayam yg mudah dan sedap.Less than 30 minit dah siap masak (itu kalau bahan-bahan dah sedia awal la).Yg penting rendang ni tak kering sgt...mmg senang la nk colek-colek mkn dgn ketupat.Dan yg paling special lg,ada kacang kisar dlm tu.So sapa yg suka kuah kacang dan rendang ayam,korang boleh dpt kedua-duanya dlm satu hidangan.Bagi yg sebelum ni rasa susah nk masak rendang,try la resepi ni...
Bahan-bahan utk dikisar:
3 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
1 1/2 inci halia
1 inci lengkuas
1 1/2 inci kunyit
2 batang serai
Bahan-bahan lain:
Ayam
Kacang kisar
Cili kisar/boh
1 1/2 sudu besar serbuk kari
1 batang kayu manis
2 biji bunga lawang
3 biji buah pelaga
1 keping asam keping
Garam dan gula
Minyak
Air
Cara-cara memasak:
1.Tumis kayu manis,bunga lawang,buah pelaga dan bahan kisar hingga garing dan masak.Kemudian masukkan cili kisar(ikut berapa byk ayam nak dimasak) dan masak hingga btl2 pecah minyak.
2.Seterusnya masukkan ayam dan gaul rata.Biarkan sebentar hingga ayam mengeluarkan air dan mula masak.Masukkan asam keping dan sedikit serbuk kari.
3.Apabila ayam hampir masak,masukkan kacang kisar,garam dan gula.Masak hingga kuah menjadi pekat.Jika kurang air,boleh tambah sedikit air.Dah masak,bolehlah hidang
Selamat mencuba..
0 comments:
Post a Comment