Yeay..!Recipe of the Day dah kembali...!Rindu pla nak share resepi kat sini.Ok2..hari ni nak share resepi lauk yg aku buat sepanjang dah seminggu kita beraya.Asyik makan kuih raya dan rendang pn muak juga kan?So,selera nak mkn nasi dan lauk biasa tu pn datang balik.Semalam aku pn try masak asam pedas ciptaan sendiri dan mudah je...tapi sorrylah gambar kat mana ni tak cantik pn sbb selera makan tu lbh kuat sbb tu mls nak ambil gmbr cantik2..hehehehe..
Ikan dan sotong dlm periuk bertemu jua... |
Jomlah tgk resepinya..
Bahan-bahan:
Ikan (Ikut suka)
Sotong
3 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
1 inci halia
Cili padi (ikut suka berapa byk)
1-2 tangkai cili merah
Belacan
*Bawang,halia,cili padi,cili merah dan belacan ditumbuk bersama
1 tangkai serai (dititik)
Cili kisar
1-2 tangkai daun kesum
Asam keping atau asam jawa
Garam dan gula
Cara-cara memasaknya:
1.Tumis bahan yg dikisar dan serai hingga naik bau.Kemudian masukkan cili kisar hingga pecah minyak.
2.Masukkan ikan.daun kesum dan air.Gaul sebati.Masukkan asam keping/air asam jawa.Biarkan mendidih dan masak.
3.Apabila ikan hampir masak,masukkan sotong dan perasakan dgn garam serta gula.Dah boleh hidang.
Mudah kan resepi versi aku sendiri ni?Skrg sesiapapun boleh masak asam pedas...
0 comments:
Post a Comment