Ok resepi ni aku taktahu nak bagi nama apa..tp disebabkan aku ada campur 'Fu Chook' dlm ni,so aku letak la nama Chicken Chinese Style.Resepi ni pn terhasil raya ketiga baru2 ni sbb dah taknak mkn rendang,jadi aku pn masak simple mcm ni.Sedap..hbs family makan...Nak tahu resepi bolehlah tgk kat bawah ni..
Bahan-bahan:
Ayam
2 ulas bawang merah(dihiris)
3 ulas bawang putih (dihiris)
1 1/2 inci halia(dihiris halus)
1 tangkai cili hijau(ikut suka)
Fu Chook(beancurd-direndam dlm air suam)
Suun(direndam dlm air suam)
Sos tiram
Garam dan gula
Minyak
Cara-cara memasak:
1.Tumis bawang merah,putih dan halia hingga kekuningan.Masukkan ayam dan goreng seketika.
2.Masukkan sos tiram dan gaul sebati.Kemudian tambah sedikit air supaya ayam masak.Biarkan seketika.
3.Apabila ayam hampir masak,masukkan cili hijau dan perasakan dgn garam serta gula.Akhir sekali masukkan fu chook dan suun.Jgn masuk dua bhn ni awal sgt sbb nt terlalu lembik.Siap dihidang dan ditabur dgn bawang goreng.
*Jika mahu kuah sedikit pekat,boleh campurkan dgn tepung jagung.
0 comments:
Post a Comment