Pena....itulah sahabat setiaku untuk berkongsi kisah...

Friday, 22 August 2014

Recipe of the Day:Congo Bars





Morning...!Happy Saturday readers..ok,hari ni aku nak share resipi congo bars yg sememangnya popular skrg ni kan..?Pada mulanya aku tak tahu mcm mana rupa congo bars tp bila dah buat sendiri baru tahu.Bagi sesiapa yg suka soft cake tetapi suka bahagian luarnya berkerak/keras sedikit,congo bars ni mmg sesuai utk korang.Nak buat congo bars ni lbh mudah berbanding kek biasa.Kuantiti bahan pn sedikit sahaja.Jom tgk resipi ni..

Bahan-bahan:

150 gram butter

315 gram tepung gandum

200 gram gula perang (boleh campur dgn sedikit gula kisar)

3 biji telur

1 sudu kecil esen vanilla

2 1/2 sudu kecil baking powder

1/2 sudu kecil garam

Coklat cip,coklat rice,kekacang(ikut suka)


Cara-cara membuatnya:

1.Pukul gula dgn butter hingga sebati.Kemudian masukkan telur satu persatu.Pukul lagi

2.Masukkan esen vanilla.Seterusnya masukkan campuran tepung,garam,dan baking powder yang telah diayak bersama sedikit demi sedikit.

3.Akhir sekali,masukkan coklat cip dan kekacang.

5.Bakar pada suhu 150 darjah celcius selama 30 minit.(ikut kesesuaian oven masing-masing)


Dah siap...congo bars ni memang keras di luar apabila siap dibakar.Tapi lembut di dalam.Jadi jgn panik sgt sampai fikir tersalah adun ok...selamat mencuba..


0 comments:

Post a Comment

© aku.gadis.pena, AllRightsReserved.

Designed by ScreenWritersArena