Bagi penggemar terung pula..selain masak tumis dan sambal terung, apa lagi menu lain yang boleh disediakan berasaskan terung?Sudah pasti pajeri terung.Selalunya kita dengar pajeri nenas kan?So hari ni aku share resipi pajeri terung tp versi yg lebih mudah.
Bahan-bahan utk ditumbuk:
Bawang merah
Bawang putih
Halia
Udang kering
Bahan-bahan lain:
Terung
Kayu manis
Bunga lawang
Cili kisar
Serbuk kari ikan dan serbuk kari daging (campur)
Garam dan gula
Sedikit air
Cara-cara menyediakannya:
1. Tumis kayu manis, bunga lawang dan bahan yang ditumbuk hingga naik bau.Masukkan cili kisar dan tumis hingga pecah minyak. Masukkan campuran serbuk kari dan sedikit air.Kacau hingga sebati dan masak.
2.Kemudian masukkan terung dan gaul sebati.Tambah lagi sedikit air supaya terung masak.Biarkan mendidih dan terung masak.Kemudian kacau dgn kerap hingga kuah menjadi pekat.
3.Akhir sekali, perasakan dengan garam dan gula.
0 comments:
Post a Comment