Nak resepi lauk sotong yg mudah..?Cuba ini..
Bahan-bahan utk dikisar:
2 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
1 labu bawang besar
1 inci kunyit
1 inci halia
1 tangkai serai
2 tangkai cili merah
Cili kisar
1 1/2 inci belacan
Bahan lain:
Sotong(beberapa ekor sotong disimpan dakwatnya)
Air asam jawa
Gula dan garam
Minyak utk menumis
*Kalau taknak guna dakwat sotong,boleh guna sedikit kicap pekat/cair
Cara-cara memasak:
1.Tumis semua bahan kisar hingga garing.Kemudian masukkan air asam jawa/asam keping.
2.Masukkan sotong dan perasakan dgn garam serta gula.Tak perlu tambah air sbb sotong akan mengeluarkan air.Boleh masukkan bahan hiasan jika perlu.
Dah siap....selamat mencuba..
0 comments:
Post a Comment