Lagi 2 hari nak raya...jom2 aku share resepi kuih yg simple lagi.Hari ni nak share resepi kuih siput..kuih ni mmg sedap mkn time2 tgh borak2 sambil tgk tv.Cara nak buat pn senang sbb tak perlu bakar..cuma kena uli jd siput ni yg memerlukan kesabaran.Jom tgk resepinya..
Bahan-bahan:
Tepung gandum
Biji ketumbar
Biji jintan manis
Biji jintan putih
*Ketumbar,jintan manis dan jintan putih digoreng tanpa minyak dan ditumbuk
2 sudu besar marjerin/butter(bergantung pada kuantiti tepung)
2 sudu besar minyak sapi(guna marjerin saja pun boleh)
1 sudu teh serbuk kunyit/serbuk kari(memberi warna pada kuih siput)
1/2 sudu teh garam
Daun kari
Minyak masak
Cara-cara membuatnya:
1.Goreng ketumbar,jintan manis,dan jintan putih kemudian ditumbuk menggunakan lesung.
2.Marjerin/butter dicairkan.Boleh tambah sedikit minyak sapi jika suka.
3.Masukkan bahan 1,2,garam dan serbuk kunyit/kari tadi ke dalam tepung(ikut suka tepung byk mana).Uli sebati menggunakan tangan hingga menjadi doh.Marjerin dimasukkan sedikit demi sedikit hingga menjadi doh.
4.Apabila sudah menjadi doh,bentukkan doh menjadi siput menggunakan acuan khas siput.Setelah siap,bolehlah digoreng bersama daun kari supaya kuih menjadi lebih wangi.
Selamat mencuba..
0 comments:
Post a Comment