Siapa penggemar biskut kacang?Aku tak minat sgt tapi bila buat resepi ni,mmg confirm sedap...!Rapuh lagi...sekali makan boleh hbs satu bekas.Sebenarnya resepi biskut kacang ni ada byk versi.Ada yg cuma guna butter,gula n tepung gandum.Ada yg guna minyak jagung.Tapi...aku cuma guna minyak masak biasa.Nak tahu resepinya..?Ada kat bawah ni haaaa...
Bahan-bahan:
1 1/2 cawan butter
1/2 cawan brown sugar
1/2 cawan gula kisar
Kacang tanah yg digoreng tanpa minyak dan dikisar(letak lagi banyak lagi sedap)
1 sudu teh esen vanilla
Tepung jagung
Tepung gandum
1 sudu teh baking powder
1/2 cawan minyak masak biasa
Cara-cara membuatnya:
1.Campur butter,brown sugar,gula kisar dan kacang kisar dan diputar bersama.Masukkan esen vanilla dan putar lagi.
2.Masukkan tepung jagung dan baking powder.Putar lagi hingga sebati.Masukkan tepung gandum dan uli menggunakan tangan.Masukkan minyak sedikit demi sedikit dan uli.Jika terlalu lembut,tambah tepung gandum lagi hingga menjadi doh yg tidak melekat.
3.Bulat-bulatkan doh dan sapu dgn kuning telur dan dihias dgn kacang.Bakar dgn suhu 150 darjah celsius.Biskut agak rapuh,so kena tggu sejuk baru boleh alihkan dr loyang k..
Siap....!
0 comments:
Post a Comment