Recipe again n again....!
Kali ni nak share cara masak daging kicap dgn kismis dgn cara yg mudah...ada yg panggil ni daging masak hitam.Terpulanglah nak panggil apa k...resepi ni mudah saja.Kalau ikut resepi lain mgkn byk bahan tp memandangkan aku tak suka sekat minat memasak disebabkan kekurangan bahan,aku pn make it simple la...cuba tgk gmbr di bawah ni...
Jom tgk resepi bg sapa yg nak mencuba...
Bahan-bahan:
Bahan utk dikisar:
3-4 ulas bawang merah
4 ulas bawang putih
1 inci halia
1 biji bawang besar
Bahan perapan:
Daging lembu
Kicap manis
Kicap pekat
Sos tiram
Kismis (supaya rasa manis kismis menyerap masuk ke dlm daging)
Gula dan garam jika perlu
Cara-cara memasak:
1. Tumis bahan kisar sehingga naik bau.
2. Masukkan daging yg telah diperap. Tunggu sehingga masak. Tambah air jika kering.
3. Perasakan dgn garam jika perlu. Boleh masukkan bahan hiasan jika mahu.
4. Masak sehingga kuah menjadi pekat dan daging masak.Hidangkan bersama nasi.
Mudah kan..?tak perlu terlalu rumit jika ingin memasak.Selamat mencuba..
0 comments:
Post a Comment