Selamat petang. Ok,petang ni nak share resepi dlm kadar yg cepat sbb resepi ni pun ringkas dan sgt sesuai bagi yg tak tau masak or yg malas masak..ooppsss..!!hehehe...Bagi yg berminat nak cuba,sila tgk resepi di bawah:
Bahan-bahan:
Ikan (ok,aku mmg tak kenal jenis dan nama ikan tapi aku galakkan guna ikan yg berlemak dan isinya lembut)
1-2 biji Bawang merah
1-2 biji Bawang putih
Bawang besar
Cili merah/hijau/cili benggala (ikut suka)
Sos tiram
Kicap manis
Biji lada hitam (ditumbuk kasar)
Garam dan gula secukup rasa
Cara memasak:
1. Lumur ikan dgn garam bagi menghilangkan rasa hanyir atau boleh guna apa juga petua utk hilangkan bau hanyir. Basuh dan kukus ikan sehingga masak.
2. Utk sos: Tumis bawang merah dan bawang putih sehingga 'caramelize'..maksudnya hingga warna keemasan.
3. Masukkan sos tiram dan kicap manis. Sebatikan dgn bawang tadi.
4. Masukkan biji lada hitam yg ditumbuk kasar, bawang besar dan cili merah. Perasakan dgn garam dan gula.
5. Tuang sos ke atas ikan yg telah siap dikukus dan boleh dihidang.
Dah siap...!Mudah kan..?Memasak mmg senang. For me, ianya cuma perlukan ingredients, taste and creativity..Selamat mencuba...
0 comments:
Post a Comment